Różnica sygnału na urządzeniach przy linku radiowym ptp

Awatar użytkownika
bartek
Poziom 2
Poziom 2
Posty: 17
Rejestracja: czw, 18 marca 2010, 09:36
Status: student
Uczelnia: Politechnika Wrocławska
Rok studiów: 2
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Kontaktowanie:

Różnica sygnału na urządzeniach przy linku radiowym ptp

Postautor: bartek » śr, 26 maja 2010, 20:59

Cześć,

Mam nadzieję, że nie obrażę Was moimi pytaniami :) Są dość podstawowe ale pomimo wielu poszukiwać i rozmów z supportem nie znalazłem jasnej odpowiedzi.

Problem typowo praktyczny. Jest radiowe połączenie punkt-punkt. Z obu stron są identyczne moduły radiowe i anteny, ale różne przewody antenowe. Sygnał, z jakim jedno urządzenie widzi drugie to -58dBm a sygnał, z jakim drugie urządzenie widzi pierwsze to -72dBm. Pytanie brzmi: skąd ta różnica, skoro parametry kart są identyczne: moc 17 dBm i czułość -78 dBm.

Parametry kart wg producentów są podawane z dokładnością +/- 1dBm, więc to zbyt małe wahania aby tłumaczyły tak dużą różnicę. Podobnie duże różnice widuję na kilku niezależnych połączeniach, co raczej eliminuje prawdopodobieństwo, że któryś moduł radiowy jest uszkodzony.

Specjalista, z którym rozmawiałem sugerował, że przyczyną są różnej długości kable. Średnio to do mnie przemawia, ale może nie znam się na sprawie. Czy kabel antenowy może bardziej tłumić sygnał nadawany a mniej odbierany? To samo z zyskiem i ustawieniem anten. Rozumując po chłopsku wydaje mi się, że jeśli antena ma 11dB zysku, to jest to zysk taki sam dla sygnału odbieranego i nadawanego. A jeśli jest źle zwizowana to ma mniej, ale nadal powinno być symetrycznie.

Być może to istotne:
- połączenie jest w standardzie 802.11a
- konfiguracja kart jest identyczna (z wyjątkiem trybu pracy: AP i Client)
- ustawienia prędkości (w zasadzie modulacji) na obu kartach na sztywno, np. 24 Mb/s
- interfejsy radiowe po obu stronach to Ubiquiti UB-5 (ale tak samo jest na innych) na płycie RouterBoard z systemem MikroTik RouterOS

Pytanko drugie:
Czy taki parametr interfejsu radiowego jak czułość ma wpływ na wartość odbieranego sygnału, czy też jest to tylko kwestia minimalnego sygnału, przy którym urządzenie jest w stanie nawiązać połączenie? Innymi słowy, jeśli karta z czułością -80dBm odbiera sygnał -50dBm, to czy karta z czułością -90dBm powinna pokazywać sygnał -40dBm? Nie znalazłem jasnej definicji. Przy testach praktycznych można zwariować, dlatego chciałbym wiedzieć chociaż, jak to powinno być tak teoretycznie :)

Liczę na jakieś fachowe słowo odpowiedzi 8-)

Z pozdrowieniami,
Bartek

Awatar użytkownika
Jemiol
Poziom 3
Poziom 3
Posty: 92
Rejestracja: czw, 5 listopada 2009, 01:03
Status: student
Uczelnia: Politechnika Wrocławska
Rok studiów: 4
Kontaktowanie:

Re: Różnica sygnału na urządzeniach przy linku radiowym ptp

Postautor: Jemiol » śr, 26 maja 2010, 21:39

Co do pytania drugiego:
Różne modulacje wymagają różnej czułości. I tak dla sygnału (np.) -80 dBm będziesz miał (np.) tylko BPSK ale (np.) dla -50 dBm osiągniesz już (np.) 16QAM.

Ogólnie, jeśli tylko wartość sygnału na wejściu będzie większa niż moc czułościowa anteny (no, jeszcze w grę wchodzi SNR) łączność powinna być zachowana.

(tak mówi teoria. Mam nadzieję, że niczego nie poplątałem/pominąłem)
"Był więc tylko jeden kruczek – paragraf 22"

Awatar użytkownika
Kickboxeri
Poziom 2
Poziom 2
Posty: 19
Rejestracja: śr, 17 marca 2010, 23:15
Status: student
Uczelnia: Politechnika Wrocławska
Rok studiów: 5
Kontaktowanie:

Re: Różnica sygnału na urządzeniach przy linku radiowym ptp

Postautor: Kickboxeri » śr, 26 maja 2010, 22:30

co do pytania:
"jeśli karta z czułością -80dBm odbiera sygnał -50dBm, to czy karta z czułością -90dBm powinna pokazywać sygnał -40dBm?"
Nie. Jeżeli obydwie z tych kart używają tych samych anten, to widzą taki sam poziom mocy. Czułość dotyczy już samego modułu jako odbiornika.
Obydwie anteny powinny mieć taki sam zysk energetyczny, aby odbierały taki sam poziom mocy.
"Czy taki parametr interfejsu radiowego jak czułość ma wpływ na wartość odbieranego sygnału, czy też jest to tylko kwestia minimalnego sygnału, przy którym urządzenie jest w stanie nawiązać połączenie?"
Jest to więc kwestia minimalnego poziomu sygnału, przy którym urządzenie jest w stanie nawiązać połączenie.
Ostatnio zmieniony śr, 26 maja 2010, 22:34 przez Kickboxeri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dk3
Poziom 4
Poziom 4
Posty: 142
Rejestracja: śr, 7 kwietnia 2010, 20:57
Status: student
Uczelnia: Politechnika Wrocławska
Rok studiów: 5
Kontaktowanie:

Re: Różnica sygnału na urządzeniach przy linku radiowym ptp

Postautor: dk3 » śr, 26 maja 2010, 22:31

co do kabli pracowałem dość długo w firmie świadczącej internet przez 802.11* i tyle moge powiedzieć :

Naprawdę pierwszą rzeczą jaka się robi przy spadającym sygnale to wymiana kabla antenowego sygnał potrafi kolosalnie spaść nie przytoczę może jakiś liczb żeby nie skłamać ale z własnego doświadczenia pamiętam (w kilkudziesięciu przypadkach )że lekiem na większość spadków wydajności w szkielecie było zarobienie nowego kabelka (szczególnie przy dalekich linkach gdzie sie każdy dbi liczy );)

poza tym kabel wprowadza tłumienie im dłuższy tym sygnał słabszy (karty na ogół maja 300 mW no ;p czasem też 600 ale wiadomo lekko nielegalne;p ) to nie aż tak duża moc wiec musiał byś na takiej samej długości kabla porównywać, grubości i rodzaju i najlepiej zarobiony samodzielnie żebyś był pewny że jest ok ;)

zdarza sie ze do samej anteny dostaje się woda a tam tak naprawdę jest miedz która też śniedzieje

Może sie stać że do źle zabezpieczonej wtyczki woda sie dostaje i śniedzieje (sposób taśma izolacyjna i silikon i rok-dwa wytrzyma porządnie zrobione oczywiście)

po burzy wietrze zdarza sie że jest połamany/ułamany nawet jak jest dobrze przymocowany po np w panelach często wtyk jest pionowo i czasem może sie gibotać a za mocno lepiej nei przyczepiać bo się rdzeń może złamać.

Więc podsumowując tak kabel naprawdę odgrywa dużą role ;) Możesz sobie zresztą robić prosty test kup jakieś tanie ap-ek np tp-linka (no najlepszym wyjściem 2 microtiki by były mniej roboty ;p )wgraj linuxa żeby obsługiwał snmp ściągnij sobie duda dodaj do konfiguracji będziesz miał wtedy poziom mocy obu anten i pozginaj kabel a zobaczysz co sie będzie dziać ;)

edit:

lol doczytałem jaki masz sprzęt ;) nie ma szans żeby coś sie działo ze sprzętem jak byś miał jakieś sparklany albo jakieś inne ścierwa to może bym na karty stawiał, zobacz czy pigtaile w microiku nie jest uszkodzony a jak masz jakiś inny to zamień i zobaczy czy różnica jest też się często zdarzało ze taka pierdoła pierdzieliła mi prace ;|
Ostatnio zmieniony śr, 26 maja 2010, 22:44 przez dk3, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Lucusi
Moderator
Moderator
Posty: 80
Rejestracja: śr, 6 maja 2009, 12:19
Status: student
Uczelnia: Politechnika Wrocławska
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Różnica sygnału na urządzeniach przy linku radiowym ptp

Postautor: Lucusi » śr, 26 maja 2010, 22:33

bartek pisze:Pytanko drugie:
Czy taki parametr interfejsu radiowego jak czułość ma wpływ na wartość odbieranego sygnału, czy też jest to tylko kwestia minimalnego sygnału, przy którym urządzenie jest w stanie nawiązać połączenie? Innymi słowy, jeśli karta z czułością -80dBm odbiera sygnał -50dBm, to czy karta z czułością -90dBm powinna pokazywać sygnał -40dBm?


Czułość jest to graniczna wartość przy której odbierzemy sygnał więc NIE czułość nie ma wpływu na wartość odbieranego sygnału.


Co do pierwszej części to mam pytanie jak odbywa się pomiar mocy? Jakaś aplikacja?
I'm all in...

Awatar użytkownika
bartek
Poziom 2
Poziom 2
Posty: 17
Rejestracja: czw, 18 marca 2010, 09:36
Status: student
Uczelnia: Politechnika Wrocławska
Rok studiów: 2
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Kontaktowanie:

Re: Różnica sygnału na urządzeniach przy linku radiowym ptp

Postautor: bartek » czw, 27 maja 2010, 00:44

Przede wszystkim dzięki wszystkim za odpowiedzi! Jestem bardzo mile zaskoczony :D

dk3 pisze:Może sie stać że do źle zabezpieczonej wtyczki woda sie dostaje i śniedzieje (sposób taśma izolacyjna i silikon i rok-dwa wytrzyma porządnie zrobione oczywiście)

Mam sporo złączek, które są na powietrzu już 4 lata bez konserwacji i nie widać specjalnie spadku sygnału. Najlepsza do izolacji jest taka szara taśma samochodowa 8-) ale sądzę, że grunt to dobre jakościowo złączki.

dk3 pisze: Możesz sobie zresztą robić prosty test kup jakieś tanie ap-ek np tp-linka (no najlepszym wyjściem 2 microtiki by były mniej roboty ;p )wgraj linuxa żeby obsługiwał snmp ściągnij sobie duda dodaj do konfiguracji będziesz miał wtedy poziom mocy obu anten i pozginaj kabel a zobaczysz co sie będzie dziać ;)

Dzięki, na pewno to sprawdzę (niestety dopiero w wakacje, jak będę na miejscu). Otwarcie mówiąc zdziwię się, jeśli sygnał będzie się wahał przy zginaniu kabla. No ale właśnie dlatego to sprawdzę, dobrze się czasem zdziwić :) Robiłem kiedyś podobny test, tylko że naciąłem kabel i przecinałem po kolei druciki środkowego przewodu. De facto do póki cokolwiek łączyło, to wskazanie sygnału było takie samo jak na początku, zanim naciąłem kabel. Może to wynika z tego, że wskazanie siły sygnału na mikrotiku to takie średnie odzwierciedlenie, jakie rzeczywiście jest połączenie. W każdym bądź razie sprzętu Rohde&Schwarz nie mam :roll:

Btw, nie bardzo zrozumiałem, po co do tego testu the dude i linux z obsługą snmp. Nie wystarczy włożyć 2 kart radiowych do ruterborda i patrzeć w winboksie na sygnałki? Chodziło o to, żeby mieć wykresy z tego?

dk3 pisze:lol doczytałem jaki masz sprzęt ;) nie ma szans żeby coś sie działo ze sprzętem jak byś miał jakieś sparklany albo jakieś inne ścierwa to może bym na karty stawiał

I tu mnie masz 8-) Napisałem, że jest 2 x UB-5 bo i takie mosty mam, ale przed chwilą to jeszcze dokładnie sprawdziłem i największe różnice (> 10dBm) są tam, gdzie jest 2 x Spraklan WMIA-123AG :D (To nie są zresztą takie ścierwa - na bliższych odległościach działają bez zarzutu. Ogólnie jest to dość często polecana karta ;) ). Niemniej, na 2 mostach zrobionych tylko na UB-5 mam różnice po 6-8 dBm, to i tak sporo.

Lucusi pisze:Co do pierwszej części to mam pytanie jak odbywa się pomiar mocy? Jakaś aplikacja?

No właśnie, dobre pytanie. To są po prostu wskazania na mikrotiku, bezpośrednio pochodzą one od karty radiowej, która tworzy to połączenie. Czyli nie jest to zbyt wyrafinowany sprzęt pomiarowy. Niemniej wyniki pomiarów przy np. wymianie kart (nawet całych urządzeń) są stale podobne, więc pewnie nie chodzi tu tylko o błąd pomiarowy.

-----------------------------

Może trochę źle opisałem drugi problem. Rzecz nie leży w tym, że sygnał jest gdzieś za słaby i coś nie działa. Spoko, wszystko działa 8-) Chciałbym natomiast zidentyfikować przyczynę, dlaczego pomimo symetrycznej konfiguracji hardware'owej z obu stron sygnały nie są symetryczne.

Postawię sprawę inaczej: Jak obniżyć wskazanie odbieranego sygnału TYLKO na jednym urządzeniu? Abo przynajmniej zrobić tak, żeby zmiana sygnału była różna na obu urządzeniach. Można zmieniać wszystko (anteny, ich ustawienie, kable) oprócz konfiguracji modułów radiowych.

Zmiana anteny na słabszą z jednej strony nie wnosi asymetrii, sygnał się równo obniża na obu urządzeniach - to już kiedyś sprawdziłem.

Albo jeszcze inaczej: Czy myślicie, że to może wynikać wyłącznie z jakości sprzętu? Czy gdyby zamiast mostu na mikrotikach za 1.500zł była radiolinia za 50.000zł (ciągle mam na myśli dwa identyczne urządzenia z obu stron) to wskazania byłyby super równe po obu stronach?


Wróć do „Technika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość